Schuldsanering Nederland

Schuldsanering Nederland is er voor iedereen. Heb je in de privé situatie moeite om schulden af te lossen en weet je geen andere uitweg meer, dan is schuldsanering een goede stap om te zetten, hoewel dit best ingrijpend kan zijn. Tijdens schuldsanering probeer je op vrijwillige basis nieuwe betalingsregelingen te treffen met schuldeisers, maar die mogen dit afwijzen en dan volgt een wettelijke regeling opgelegd door de rechtbank. Binnen een periode van drie tot vijf jaar is het de bedoeling om volledig schuldenvrij te zijn.

De voorwaarden van schuldsanering in Nederland
Onafhankelijk van het gegeven of de schuldsanering nou op minnelijke of wettelijke basis plaatsvindt, voor jou persoonlijk is dit een lastige periode. Je bent vrijwel alleen bezig met aflossen, terwijl additionele inkomsten zoals teruggave van belasting of vakantiegeld ook direct richting de betalingen vloeit. Je hebt daarnaast een sollicitatieplicht en mag geen extra schulden meer opbouwen. Groot voordeel is daarentegen dat je na schuldsanering doorgaans weer schuldenvrij en financieel gezond bent.

Minnelijke of wettelijke regeling
Zeker met hulp van externe partners als Oxyz is het goed mogelijk om door middel van een minnelijke regeling schuldsanering af te dwingen bij schuldeisers. Je krijgt dan bijvoorbeeld meer tijd om de schulden af te lossen of een deel van de schulden wordt zelfs weggestreept. Mocht een wettelijke regeling volgen omdat één of enkele van de schuldeisers niet akkoord gaan met de nieuwe betalingsregeling, dan bepaalt de rechtbank op basis van diverse factoren hoe de maandelijkse aflossing eruit zal zien.